1977 Bornholm
Da 6. klasse opdagede Bornholm

Mikke, Mette og Jørgen fortæller om 6. klassernes tur til Bornholm den
24. september 1977 til den 30. september 1977
Her på skolen har vi tradition for at tage på lejrskole med 6. klasse.
Det stor spørgsmål er jo så: Hvor skal vi tage hen!
Efter en del diskussion blev vi enige om at tage til Gudhjem på Bornholm.

Bornholm


Den sidste uge, før vi skulle af sted, arbejdede vi kun med Bornholm i alle dansktimerne, så vi var meget spændt på at se de steder, vi havde set på lysbilleder eller hørt om.

Vi skulle med færgen lørdag aften kl. 23.30, så vi samledes ved Kollegiet ved 21-tiden og kørte med bus til København.
Før afrejsen var der mødt mange af vore forældre for at vinke farvel til os.
Sejlturen over Østersøen gik meget godt. Der var helt stille vejr, så vi kunne rigtig nyde det smukke syn, da vi sejlede ud af havnen.
På færgen fik vi overladt et rum helt nede i bunden. Det var dejlig lunt, så efter en travetur rundt på skibet faldt vi hurtigt i søvn. Vi sov næsten alle sammen, indtil vi næste morgen sejlede ind i Rønne havn.
Ved havnen holdt en bus fra Gudhjem og vented på at køre os til "Slottet". Sådan kaldtes pensionatet, og det lignede også et slot en smule.
Vi var meget spændte på, hvordan de værelser så ud, som vi skulle bo på.
De oversteg ikke vores forventninger, men til gengæld var der en køn udsigt til alle sider, idet slottet lå på en høj bakke.
Gudhjem er en lille fiskerby med velholdte haver og huse i de stejle, smalle gader, der snor sig op ad fjeldet.
Den smukke egn byder på mange udflugtesmuligheder til fods langs klippekysten eller i se store skove. Skønt var der også ved Kobberåvandfaldet.
Om søndagen fik vi først en sejltur i en fiskerbåd, derefter besøgte vi byens dejlige svømmehal, og sidst på dagen havde vi et orienteringsløb, der skulle hjælpe os til at lære byen at kende.
Mandagen startede med, at vi aflagde et i rundkirken i Østerlars, som vi stiftede nærmere bekendtskab med ved en rundvisning med forklaringer til det, vi så. Derefter fik vi spørgsmål, som tvang os til en endnu grundigere gennemgang.
Fra Østerlars gik turen gennem Almindingen til ruinerne i Lilleborg. over Rytterknægten, kom vi til Rønne, hvor hensigten med besøget var at se nærrmere på den mekaniserede keramikfremstilling
hos Michael Andersen. Senere på ugen fik vi igen lejlighed til at sammenligne deres måde at fremstille keramik på med Søholms Fabrik, hvor man især lagde vægt på det håndfremstillede.
Vi nåede i ugens løb at nyde de fine sand ved Dueodde og hørte vort ekko i Ekkodalen og at smage og se behandlingen af de røgede sild. I brændegårdshaven hyggede vi os en hel eftermiddag med bådene og svævebanen. Man nåede lige at få rokkestenen på plads, så vi kunne prøve kræfter med den også.
Sidste dag på Bornholm blev vi kørt til helligdomklipperne, og efter et besøg i Den sorte Gryde spadserede vi de 8 km., hjem til Gudhjem, det meste af vejen i regnvejr, men det var alligevel en herlig spadsertur, så vi var godt trætte, da vi torsdag aften sejlede fra Rønne mod København.
Vi var alle enige om, at det ikke er sidste gang, vi besøger den skønne klippeø.
Bornholm
Brændegårdshaven


Kilde:
Jyderup Realskoles skoleblad Frikvarter december 1977, side 34

Sidst opdateret 19. marts 2016
©Jyderup Realskole